Mijn eerste tutorial … voor een easy piece!

Oké, ik heb toch al wat naaiprojecten achter de rug, maar vandaag vond ik een “easy” patroon toch weer een heuse worsteling. Voor ik me geheel een kluns begon te voelen, toch even internet checken… Oké, ik was zeker niet alleen: ik vond een aantal posts op andere blogs waarin ik mijn gelijken vond. Nood aan een tutorial dus!

voor een “easy” patroon, namelijk slaapzak 148 van Burda Style 9/2013. Hieronder mijn stap voor stap tutorial, die ik uitwerkte met restjes stof en in een kleiner formaat (ik behield wel dezelfde verhoudingen).

Twee belangrijke noten voor ik eraan begin:

  • In mijn voorbeeld hieronder vertrek ik van de veronderstelling dat de uitgeknipte stofdelen 80 cm op 85 cm zijn (dus inclusief een naad van 1 cm)
  • In mijn voorbeeld laat ik ook even de vlieseline achterwege

Handleiding:

Knip twee rechthoeken van 80 cm op 85 cm (de zijde van 85 cm is de boven en onderkant zijde van de slaapzak). Hieronder de knipvoorbeelden (incl. aanduidingen).

dsc_0167

Stik de bovenste zijde van 85 op elkaar (stoffen met goede kanten op elkaar) en strijk de naad open. Dit geeft:

dsc_0171

Leg beide stofdelen open met de goede kant naar boven en de zonet gestikte naad verticaal in het midden. Neem nu de onderste zijde van dit geheel en plooi deze naar boven toe dubbel (zie hieronder) zodat de boven- een onderkant gelijk lopen.

dsc_0172

Neem de rechterkant en plooi deze nu naar links naar de andere zijde toe, zodat de rechtse en linkse kant gelijk op elkaar liggen:

dsc_0175

Stik op 1 cm de korte linkerkant door (van boven tot onder). Knip vervolgens het uiteinde van de gevouwen rand (rechterkant) schuin af.

Haal nu het binnenste deel naar buiten toe, tot het binnenste en het buitenste deel op elkaar liggen, met de verkeerde kanten op elkaar:

dsc_0179

Verder door spreekt de uitleg voor zich: de open randen worden afgewerkt met biais, de linkerkant wordt gevouwen over de rechterkant (naar het midden toe) en de punt wordt naar achter gevouwen. Nog wat knoopjes op (bv Kam Snap, gewone drukknoopjes of eventueel knopen met knoopsgaten) en hupsakee: het slaapzakje zoals in de Burda wordt afgebeeld is klaar!

En dan vergeet ik zelf toch wel een foto te nemen van het uiteindelijke baby cadeau dat ik op basis hiervan gemaakt heb zeker! Misschien nog één tip: neem een dikke vlieseline (of dikke stoffen) voor een goed gevulde (en lekker warme) slaapzak.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.